antradienis, spalio 30, 2012

Eurolygos reitingas. Kaip tai veikia?

Paskaičiau viename krepšinio portale sudaromą Eurolygos reitingą. Likau nepatenkintas bei teko matyti kad ir kiti žmonės yra panašios nuomonės. Atkreipiamas dėmesys į tai, jog reitingas subjektyvus, vertinama pagal ateities galimybes, kurias numato pats autorius, komandos dažnai nepelnytai patenka į aukštesnę ar žemesnę vietą. Išskirtinis atvejis, Žalgirio klubas yra aukščiau už CSKA dėl žaidimo VTB lygoje. Tačiau, nemanau, kad į tai atsižvelgiama vertinant kitų, ne Lietuvos klubų, akistatas kitose lygose.

Tad kilo noras sudaryti nuosavą, objektyvų reitingą, pagal sugalvotą formulę. Jei susidomėjote, skaitykite toliau.

Jei, jūsų nuomone, yra neatitikimų, prašome, rašyti, siekis yra, kad būtų sistema, kuria visi būtų patenkinti.

Štai (galbūt, kol kas) pagrindiniai vertinimo kriterijai:
  1. Reikia suskirstyti komandas pagal pajėgumus į tris lygius: silpnos, vidutinės bei stiprios. Tai naudosime tam, kad įvertini pergalės arba pralaimėjimo "svorį". Pvz.: Jei "Barcelona" (3 lygio) pralaimi "Partizan" (1 lygio). Iš "Barcos" atimame tris taškus, "Partizan" gauna tris. Jei laimi "Barca", ji gauna vieną tašką, "Partizan" -1. Susitikus 3 ir 3 arba 2 ir 2 lygio komandoms, dalinamasi po tašką. 3 ir 2 susitikime po 2, 1 ir 2, taip pat, po 2. Stipresnei nugalėjus silpnesnę komandą, pvz.: "Barca" (3) ir "Lietuvos Rytas" (1), ispanai gauna 1/3 0,3, vilniečiai - 0,3  Paprasta. :) 
  2. Skirtumas, kuriuo pralaimėta. Pvz.: "Žalgiris" nugalėjo "Olympiakos" 18 taškų. Kad skirtumas negautų per daug "svorio" 18 daliname iš 10 gauname 1,8, kurį pridedame "Žalgiriui" ir minusuojame iš "Oly"
  3. Namų aikštės pranašumas / fanų kaip šešto žaidėjo faktorius. Komandos namie visada būna šiek tiek pakylėtos. Tad jei svečių komanda laimi jai pridedame +0,5, jei pergalė pasiekta "karštoje" arenoje (Pvz.: "Pionir" arena) +1. Komandai nepasinaudojusiai namų pranašumu, minusuojame taškus ta pačia sistema. Namų komandai žaidžiančiai "karštame" palaikyme pridedame 0,5, "šaltesniame" 1.
  4. Statistika. Pridedame naudingumo balus pasiektus per varžybas abiejoms komandoms. Tačiau, kad tai taipogi negautų per daug "svorio" daliname iš 100. Pvz.: "Andalou Efes" nugalėjo "Cedevita", pirmieji surinko 103 naudingo balus tad jiems 103/100= ~1, kroatai 58, tad 58/100=~0,6
Tai tokie pirmieji kriterijai kurias bandysime remtis. Kaip pavyzdį kiek surenkama taškų pavaizduosime komandą, kuri kitame krepšinio portale, trečiąją savaitę, buvo reitinguota pirmuoju numeriu - Kauno "Žalgiris".

  1. Skaičiuojame lygį Žalgirio lygis 2. Pergalės pasiektos prieš komandas "Cedevita" (1), "Caja Laboral" (2), "Olympiakos" (3). 0,5+1+2=2,5
  2. Laimėta buvo atitinkamai 28, 6, 18. (28+6+18)/10=5,2
  3. "Žalgiris" laimėjo namie prieš kroatus "karštame" palaikyme: 0,5. Ispanijoje tokioje pačioje atmosferoje pergalė: 1. "Olympiakos" salė aršiu palaikymu reguliariame sezone nepasižymi: 0,5. 0,5+1+0,5=2
  4. Per visas varžybas "Žalgiris" surinko 274 naudingumo balus. 274/100=2,7
  5. Viso "Žalgiris" surinko 2,5+5,2+2+2,7=12,4 
Toliau, norėčiau pateikti reitingą kaip vertinamos komandos:
(Kriterijus buvo žiūrint į komandos sudėtis ir sezono metu demonstruojamus rezultatus) Atnaujinta: 2012.11.01

Komanda Pajėgumo lygis Namų arenos galia
Berlyno "Alba" 1 0,5
Stambulo "Andalou Efes" 3 1
Gdynės "Asseco Prokom" 1 0,5
Maskvos sr. "Khimki" 2 0,5
Stambulo "Beškitaš" 2 1
Bambergo "Brose Basket" 1 0,5
Vitorijos "Caja Laboral" 2 1
Zagrebo "Cedevita" 1 0,5
Maskvos "CSKA" 3 0,5
Milano "Emporio Armani" 3 0,5
Šalono "Elan" 1 0,5
Barselonos "Regal Barcelona" 3 1
Stambulo "Ulker" 3 1
Vilniaus "Lietuvos rytas" 1 0,5
Tel Avivo "Maccabi Electra" 2 1
Kantu "Mapooro" 1 0,5
Sienos "Montepaschi" 2 1
Pirėjo "Olympiacos"
2
0,5
Atėnų "Panathinaikos" 2 1
Belgrado "Partizan" 1 1
Madrido "Real" 3 1
Malagos "Unicaja" 2 0,5
Ljublijanos "Olimpija" 1 0,5
Kauno "Žalgiris" 3 1


Taigi, bandysime kiekvieną savaitę sudėlioti pagal šią sistemą, sudėlioti reitingą. Jei nesutinkate su vertinimo kriterijais (ypač pajėgumo ir arenos lygiais), būtinai lauksiu Jūsų nuomonių.

Dėkui. :)

10 komentarų:

  1. Šiaip įdomus dalykas, be to aiškiai išdėstyti kriterijai kaip ir kas vertinama. Tačiau bent aš nuo savęs pridėčiau tai, jog komandos lygis sezonui bėgant galėtų kisti (pvz, Cedevita 3-4 sav. žaistų kaip žvėris, tai manau logiška būtų jos lygį pakelti. Tas pats su Žalgiriu: jei jie išlaikys tokį tempą dar 2-3 savaites, lygis turėtų kilti. Olympiacoso lygis turėtų kristi jei dar porą savaičių grybą pjaus ir t.t.) bei patys reitingo taškai galėtų skaičiuotis atsižvelgiant tik į paskutines 5-6 savaites (taip aiškiau būtų galima susidaryti vaizdą apie komandos dabartinį pajėgumą, nes pvz.: jei Žalgiris būdamas 2-o lygio susirinks daug taškų ir vėliau grybą pradės pjauti, jie vis tiek išliks aukščiau nei 3 lygio komandos, rodančios vis dar gerą formą). O šiaip įsimetu į favs'us šį puslapį ir lauksiu kitos savaitės reitingų :).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už nuomonę. Manau, tiesa, kad komandų pajėgumo lygis galėtų svyruoti.. Olympiacos dabar tikrai kaip ir neverti 3 lygio įvertinimo, kurį gavo dėl to, jog, mano nuomone, sudėtis ginanti čempionų titulą, kaip ir turėtų gauti tokį įvertinimą. Beškitaš lygis turėtų bent pakilti iki antro. Bet galvoju, gal pakeitimus lygių geriausia daryti po pirmojo rato. Tada, kai jau bus aiškus apytikslis komandų lygis. Visos bus sužaidusios tarpusavyje ir bus galima adekvačiai vertinti pajėgumus.

    Nors, tarkime, Montepaschi, kad ir kaip žaistų, ranka nekyla numušti jų lygį iki 1. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dar dėl tų arenų. Manau, šeimininkams už pergalę reiktų išvis taškų neskirti arba skirti tą "karštumą" dalijant iš 2 ar 3. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Paliko labai gerą įspūdį. Sužavėjo visiškai nauja sistema (jei nesupyksit už išsireiškimą unikali) laukiu, nesulaukiu kitos savaitės. Yra įsivėlę keletas gramatinių klaidelių, tačiau viskas ištaisoma!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas30/10/12 22:18

    bet tai kodel Caja Laboral yra 2o lygio? nu tarkim. bet Pao - tai tikrai yra 3io lygio, jei jau ir Armani yra is 3.
    ir dar del arenu "karstumo". Tarkim Wilno komandos palaikymas - karstas? :) Na, nes ten issirenge buna daugelis:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl "PAO" ir "Armani" turėjau didžiausių dvejonių, matau, panašiai galvoja ir kiti. :) "Armani" daviau 3 lygį, nes jie susipirkę žaidėjus, kurie daugumoje komandų buvo dominuojantys ir/ar svarbūs bei lošia ne pirmus metus. (tai būtų K. Langford, I. Borousis, A. Fotsis, R. Hendrix, O. Cook ir kt.), taip pat jų treneris S. Scariolo (nors aš taip, asmeniškai, negalvoju), skaitosi, aukšto lygio, neveltui Ispanijos rinktinę turbūt treniruoja.

      Panathinaikos pagrindinis dalykas dėl ko nesiryžau skirti 3 buvo tai, jog neliko Ž. Obradovič. Taip pat, M. Batiste, N. Calathes, R. Sato. Žinoma, juos pakeitė ne prasti žaidėjai, bet, mano nuomone, mažiau patirties turintys. :)

      Panaikinti
    2. Anonimiškas31/10/12 11:27

      kai parasiau savo komentara, pats pradejau daugiau galvoti apie tai:). Ir galiausiai priejau prie to paties varianto, ka ir tu parasei.
      Bet Pao, manau, vis tiek siais metais Eurolygoj pasirodys geriau, nei Armaniai. pamatysim:)

      Panaikinti
  6. Namu arenos galia taip pat neturetu buti pastovi, nes pavyzdziui i labai svarbias varzybas turetu susirinkti nemazai sirgaliu, o nieko nelemiancias nedaug, priklauso nuo situacijos. Tad manyciau kad sis rodiklis turetu priklausyti nuo kiekvienu varzybu, t.y gali kisti kiekviena savaite, priklausomai nuo tu varzybu atmosferos :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sutinku su Žygimantu, namų arenos galia turėtų būti apsprendžiama pagal konkrečias rungtynes. Mano nuomone, tai galėtų būti įgyvendinta atsižvelgiant kiek procentų arenos buvo užpildyta.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškas29/11/12 14:29

    Top16 etape turėtu skaitytis pergalės prieš tuos klubus kurie pateko į top16 etapą.Nes kitos pergalės prieš silpnus klubus yra triuškinančios ir neparodo stiprių klubų tikrų sugebėjimu.

    AtsakytiPanaikinti