šeštadienis, lapkričio 10, 2012

"Žalgiris" - "Anadolu Efes": pergalingo žaidimo priežastys

Vis tik, buvęs žaidėjas nužudė
buvusią komandą. :) 

Kauno "Žalgiris" padarė tai, kas C, dar vadintoje mirtininkų, grupėje, atrodė neįtikėtina - pirmąjį ratą užbaigė be pralaimėjimų ir toliau gerina, "asmeninį", geriausio Eurolygos starto rekordą. Žalgiris per pirmąjį ratą paneigė net tris išankstines bukmekerių prognozes. Pralaimėjimai buvo prognozuojami ir Vitorijoje, ir Pirėjuje, ir, galų gale, Stambule. Tačiau, kiekvienose varžybose rasta jėgos, neišnaudotų resursų, kurie nulemdavo pergalę. Tai, ko prognozuoti nedrįso niekas, J. Plazos dėka, tapo realybe. Bandysime aptarti, kas lėmė šiandien, pergalėje prieš "Anadolu Efes", ir viso sezono pradžioje, tokį neįtikėtiną "Žalgirio" žaidimą.


  • Pagrindinis mūsų atsakymas - J. Plaza ir viskas, ką jis įdiegė kauniečių žaidime
Puolimas laimi varžybas, gynyba čempionatus. Frazė, kuria, greičiausiai, vadovaujasi J. Plaza. Surinkus sudėtį, kurios amžiaus vidurkis netoli 30 metų, treneris parinko tinkamą taktiką, laimėti varžyboms. Pirmiausia, reikia atkreipti dėmesį į pastovią tendenciją, kuri, iš pradžių, priminė trūkumą, tačiau dabar pradeda ryškėti kaip privalumas. Šneku, apie tai, ką laikome "duobe" varžybų pradžioje. "Žalgiris" pirmąją pusę visada atkakliai ginasi, tačiau "ilsisi" puolime: ilgai rezga pozicines atakas, neskuba gintis, kai varžovai bėga į greitą puolimą. Pastebima, kad žaidėjai pajutę bent didesnį nuovargį, nieko nelaukdami, prašosi keitimo. Kauniečiai, tiesiog, stengiasi išlaikyti apylygį rezultatą. 

Iki trečio kėlinio "pailsėję", antroje pusėje, žalgiriečiai visiškai pakeičia savo žaidimą. Atrodo, "atsigauna". Staiga, krepšininkai pradeda bėgti į greitą puolimą, puldami, daugiau juda, suka "grajų". Priešininkai, ypač šiandieniniai, lėkti mėgstantys, "Anadolu Efes", atrodo, pasimeta, kažkiek būna ir pavargę. Tuo momentu, "Žalgiris" ima laužti varžybų eigą ir, kol kas, tai visą sezoną pasiteisina. 

Žiūrint varžybas prieš "Caja Laboral", atkreipiau dėmesį, kad treneris būtent ir akcentuoja "now it's our moment", tada kauniečiai, iš paskutiniųjų, "uždidina apsukas" ir dažniausiai "perlaužia grajų" savo pusėn.

Dažniausiai, tam pasitelkiamas, kaip ir šiandien, M. Popovič. Šis nulėmė rungtynes prieš "Cedevita", "Olympiakos". Ką jau šnekėti, apie šiandienos keturių tritaškių iš eilės įtaką varžybų baigčiai. 

Kodėl "Žalgiris" žaidžia taip gerai? Atsakymas - J. Plaza / Nuotr.: Fotodiena.lt/R. Dačkaus
  • Sudėties lygumas 
Žinoma, Popui ne visose varžybose pavyko iššauti reikiamu momentu, tačiau, kauniečių gretose, visada būna žaidėjų, kurie gali imtis iniciatyvos. Prieš "Caja Laboral" nesustabdomas buvo T. Darden, reikiamu momentu prisidėjo Kaukėnas. Į tą dėmesį atkreipia ir pats J. Plaza. Retai, Kauno komandoje, kas pelno virš 20 taškų, dažniau keli virš 10.
  • Gynyba
Varžybose su "Emporio Armani", kurios buvo laimėtos sunkiausiai, iššauti buvo sunku visiems. Tad, jei negali įmesti pats, neleisk įmesti kitiems. Šneku, apie I. Jaaber, kuris aną savaitę išjungė K. Langford. Šiandien jis neutralizavo, visas komandas terorizuojantį, J. Farmar. 

Kiekvienoje pozicijoje yra žaidėjų, kurie gali dengti ir išjungti savo tiesioginius oponentus. Žinoma, sunkiau, kas pasimatė šiandien, yra, kai priešininkai turi pajėgų vidurio puolėją. Tačiau, grįžus R. Javtokui, greičiausiai, ir ši problema bus išspręsta.

Išskirtinis privalumas, kad komanda išmokyta dengtis komandiškai. Tad per daug pražangų susirinkus, taškus rinkti mokantiems, aukštaūgiams (broliams, Jankūnui), didelių problemų nekyla. Išėję, kuklų puolimo arsenalą turintys, J. Foote ar M. Delaš, tiesiog įsijungia į jiems priklausančias pozicijas, tvirtai sustatytoje sistemoje ir tęsia darbą.
  • Sugebėjimas išnaudoti žaidėjus  
Turbūt svarbiausia, kodėl J. Plazai viską taip pavyksta sudėlioti - treneris pats rinkosi žaidėjus. Žaidėjų, kurie buvo paimti, galimybės buvo tikrai žinomos patyrusiam strategui. Tad, dar prieš atvykstant žaidėjams į pirmąsias treniruotes, šis jau žinojo, ko iš jų reikalaus ir kokias vietas jie užims. Prieš tai buvę punktai turbūt atsako ir į vienintelį, neigiamą atspalvį turintį, klausimą...
  • Įžaidėjai
... kodėl išėjo M. Kalnietis? Žinant, žymųjį A. Gomelskio pasakymą: "Parodyk mano savo įžaidėją ir centrą, pasakysiu viską apie tavo komandą.", atsakymas tampa aiškus. Pirmiausia, tai būtinybė turėti įžaidėją, kuris gali laikyti žaidimo gijas, kuris tinkamai įvertins situacija, mes, kada reikia mesti, atiduos kamuolį, kada reikia atiduoti. Antra, itin svarbu, uždengti priešininkų įžaidėjus, neleisti jiems kurti oponentų žaidimo. M. Kalnietis neturėjo nei vieno, nei kito, dažnai jo priimami sprendimai puolime, nebūdavo adekvatūs esamai situacijai. Gynyboje, sakykite, ką norite, bet J. Farmar, K. Langford, O. Cook ar V. Spanoulis, prie Manto, būtų išdarinėję, ką nori. 

Tuo tarpu, tiek I. Jaaber, tiek O. Lafayette, patikimai dengė visus šiuos žaidėjus. Net ir jiems pelnant savo taškų vidurkius, vis tiek, tai buvo daroma tik individualiais veiksmais. Komandinis žaidimas, kuris prasideda nuo šių žmonių, būdavo neįmanomas, nes tiesiog būdavo užkertami keliai atakų pradėjimui, o vienas kitas individualus prasiveržimas ar metimas, nieko nenulemia. Atjungus šiuos žaidėjus nuo likusios komandos, likę žaidėjai nepajusdami rungtynių ritmo, net ir gavę kamuolį geroje pozicijoje nesugebėdavo užpulti. 

Kodėl šiandien turkų žaidėjai prametė daug dėkingų metimų? Atsakymas paprastas, atkirtus įžaidėją, likusiems nejaučiant ritmo, net ir gavus kamuolį, patogioje situacijoje, užpulti sunku. Tada jau prisideda ir nervinė įtampa bei įvyksta lūžis, kurio dėka "Žalgiris" šiemet žygiuoja be pralaimėjimų.


Taigi, laukia antras ratas, kuris parodys, ko verti žalgiriečiai ir J. Plaza. Atsiradus kitam požiūriui į Kauno komandą, ar sugebės komandos treneris atrasti dar kozirių, kurie leistų tęsti tokį sėkmingą žaidimą?

Dėkui, už dėmesį ir darsyk sveikinimai visiems, žaliai-baltiems. :)

7 komentarai:

  1. Anonimiškas10/11/12 00:19

    Geri pastebejimai. :) bent jau tikrai geresni nei M. Pociaus ish krepsinis.net :DD

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas10/11/12 02:37

    patiko pastebejimas apie "duobe". man irgi ima rodytis kad ta "duobe" tai plazos taktika.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Andrius rakausks10/11/12 03:41

    idomiai isdestyta ...kiek tame panasumu J.Plaza tegali pasakyt

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas10/11/12 10:03

    geras straipsnis!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Super šis blogas :) Taip ir toliau ir su pergale Visus !

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas10/11/12 17:00

    Na mes tarpusavy ta duobe vadinam "duoda ant foros" :) Bet pastebejimai tikrai teisingi

    AtsakytiPanaikinti