penktadienis, lapkričio 09, 2012

"Lietuvos rytas" - "Bešiktaš"

"Lietuvos Rytas" patyrė eilinę nesėkmę. / nuotr.: A. Pliadžio
"Atrodo vienintelis R. Seibutis dar tiki, kad galima laimėti" - nors visas rungtynes, "Viasat" komentatorius nedžiugino gudriomis sentencijomis, tačiau ši, puikiai iliustravo situaciją Vilniaus komandoje. Likus žaisti mažiau nei minutę, visa Vilniaus komanda, išskyrus Renaldą, atrodė nuleidus rankas. Kas vyksta? Tą bandysime išsiaiškinti. :)

  • R. Seibučio traumelė
Pirmiausia, dėl ko, buvo galima prognozuoti, jog šios varžybos bus sunkios vilniečiams, tai praėjusią savaitę, Bamberge, patirta komandos lyderio traumą. Būtent šio žaidėjo trūkumas, svarbiais rungtynių momentais ir pasijuto. Renaldas nebuvo toks veržlus, nedrįso veržtis po krepšiu, šiek tiek, save prisaugojo. Praėjusią savaitę pelnęs 24 taškus, šiandien, vilniečių lyderis, buvo savo paties šešėlis. Tačiau, buvo ir gerų epizodų.
  • Rungtynių pradžioje vėl džiugina gynyba
Ką ir akcentavo D. Maskoliūnas aną savaitę. Su bedančiu puolimu, reikia žaisti gerai gynyboje. Per pirmus du kėlinius "Bešiktaš" padarė 7 klaidas, tačiau 4 iš jų, dėl atakai skirto laiko pabaigos. Dar keletą atakų buvo priversti išmesti kamuolį baigiantis atakos laikui. Tad panašiai, kaip ir rungtynėse Bamberge pirmąją pusę planas veikė ir "Lietuvos rytas", atrodė, galintis pasiekti pergalę. Klausimas, kas negerai?
  • D. Maskoliūnas ir nepatyręs kolektyvas

... daryčiau prielaidą, kad būtent kaltas treneris. Po ilgosios pertraukos, grįžę Stambulo krepšininkai pradėjo žaisti kitaip, daugiau dalintis kamuoliu, jie adaptavosi prie situacijos. Tuo tarpu, D. Maskoliūnas, kaip treneris nėra lankstus, nesugeba, vykstant rungtynių eigos lūžiui, pakeisti taktikos, kuri pradėtų veikti. Net jei treneris ir sustato, ką būtent reikia daryti, patirties stoka pasižymintys vilniečių žaidėjai, nesugeba pritaikyti kažko naujo aikštelėje, kas nebuvo treniruotasi. Todėl prieš rungtynes sustatytas planas veikia tik iki ilgosios pertraukos. Kaip pvz.: J. Plaza. Šiais metais "Žalgiris" dažnai prastai sužaidžia rungtynių pradžias, bet nuėję į rūbinę, kauniečiai grįžta visai kitokie ir "perlaužia" varžybas į savo pusę. Prie to itin prisideda patyrusių žaidėjų aukštas krepšinio IQ. 

Visi šie aspektai lėmė prastai sužaistą rungtynių pabaigą. Nesimatė tvirtos D. Maskoliūno parinktos taktikos, kuria būtų rėmusis visa komanda. R. Seibutis, lyg ir bando prasižengti, likusi komanda, lyg ir apsiginti, o gal, iš vis, jau susitaikiusi su pralaimėtu maču.

Po rungtynių, basketnews.lt duotame interviu, patirties trūkumą, akcentavo ir R. Seibutis.
"Rungtynių lūžis įvyko, kai neapsigynėme per kelias atakas paeiliui. Varžovams pabėgus į priekį buvo sunku juos pavyti. Turkai turėjo psichologinį pranašumą, niekur neskubėjo. O mes skubėjome ir bandėme remtis individualiais veiksmais. Šį sezoną to padaryti nepavyksta."
Manau, jog pralaimėjimą būtent ir lemė aukšto lygio trenerio ir žaidėjų stoka. Šiemet, R. Seibutis, "Lietuvos ryte" primena ateivį iš kitos planetos, nes vienintelis yra tokio lygio žaidėjas, kuris yra užgrūdintas psichologiškai ir gali gerai rungtyniauti lemiamais varžybų momentais. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą